piše Sara Sušanj

Gradsko vijeće Grada Opatije je na svojoj osmoj sjednici održanoj 2. ožujka jednoglasno podržalo prijedlog Programa rada i financijski plan Savjeta mladih Grada Opatije za 2018. godinu.

S obzirom da Savjet mladih započinje svoje djelovanje nakon dvije godine, velik dio programa rada za 2018. godinu odnosi se upravo na ostvarivanje suradnje i povezivanje s odgojno-obrazovnim ustanovama, ustanovama u kulturi, udrugama mladih koje djeluju na području Grada Opatije te predstavljanju javnosti.

Dva središnja događaja programa rada su obilježavanje Dana zdravlja u suradnji s MNK Gorovo, udrugom Žmergo, GDCK Opatija te Klubom mladih GDCK Opatija čiji je cilj informirati mlade i ostale građane o važnosti zdravih navika i zdravom načinu života, te obilježavanje Dana mladih poticanjem stvaralaštva i društvenog uključivanja mladih čiji je cilj okupiti mlade na aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici kroz ukrašavanje jednog gradskog zida specifičnim etnografskim i folklornim običajima Kvarnera. Riječ je o prikazu lokalne baštine na suvremeni način inovativnim oblicima street arta putem kojeg umjetnost izlazi u javni prostor i dostupnija je građanima.

S obzirom da Grad Opatija ima dugu povijest dječje participacije u donošenju odluka koje se tiču djece i to u kontekstu Dječjeg gradskog vijeća, čiji su rad prepoznali Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, UNICEF, ali i Europska unija, velik dio programa rada za 2018. godinu čini i poticanje na sudjelovanje mladih u donošenju odluka koje su od njihovog interesa. Planirano je zato sudjelovanje članova Savjeta mladih Grada Opatije u organizaciji Eurochildove konferencije u studenome i Susretu dječjih vijeća Hrvatske kao voditelji radionica o dječjim pravima i aktivnoj dječjoj participaciji.

Savjet mladih Grada Opatije prepoznaje potrebu sustavne podrške u razvoju mladih pa će tako kontinuirano i ozbiljno poticati izradu Lokalnog programa za mlade, sudjelovati u njegovoj izradi te nastojati poticati otvaranje kluba za mlade u okviru projekta Start up inkubatora za kreativni turizam.

Kroz različite aktivnosti koje će provoditi, članovi Savjeta mladih radit će na unaprijeđenju vrijednosti društva, povoljno djelovati na razvoj kulturnog i društvenog kapitala i poticati razvoj društvene kohezije i solidarnosti među mladima.